Labada Faydaları Nelerdir

Labada faydaları nelerdir sorusundan önce asıl bilinmesi gereken önemli konular mevcuttur. Doğada yetişen birçok bitki doğal organik yapısıyla insan sağlığına faydalı olmaktadır. Fakat yıllar geçtikçe kimyasalların hayatımıza girişi ve daha çok ürün elde etme düşüncesiyle birçok bitki organik yapısını kaybetmiş durumdadır.

Doğada kendiliğinden doğal olarak yetişen labada bitkisi bile çevrede kullanılan kimyasal kullanımından etkilenmektedir. Özellikle çevresinde ekili alan bulunmayan yerlerden toplana otlar bir nevi kimyasallardan etkilenmemmiş veya daha az etkilenmiş olabilir. Kullanılacak bitkilerin yerinin ve çevresinin iyi gözlenmesi insan sağlığı için her şeyden daha önemlidir.

Çiftçilerin bitkilerinde daha fazla verim elde etmek için kullandığı tarım ilaçları gübreler çevredeki doğal yapıya önemli ölçüde zarar vermektedir. Başta bitkiler üzerinde sonrasında doğadaki canlılar üzerinde olumsuz etkileri gün geçtikçe daha açık bir şekilde görülmektedir. Şifalı bitki arayışında olanların organik yapıya dikkat etmeleri çok önem arz etmektedir.

Labada En Önemli Özellikleri

Özellikle köylerde ve köy hayatı yaşamış herkesin bildiği alabada, labada, evelik, üvelik adıyla biline labada otunun insan metabolizmasında birçok faydası varıdır. Taze toplanıp kavrulup pişirilerek tüketilmesinin yanında sarma yaparak ta yemek türü elde edilmektedir. Kökleri kaynatılarak ve yaprakları tohumları kaynatılarak tedavi edici şekilde kullanımı mümkündür.

Labada özünde bulunan çözücü asit varlığının en önemli etkisi ishale karşı faydalı olmasıdır. Yediğimiz besinlerden kaynaklanan ishal etkisini kökleri kaynatılarak içildiğinde anında ortadan kaldırıcı etkiye sahiptir.

Labada Nasıl Kullanılır

Tohumları bitki yaşken toplanıp kaynatılarak emziren annelerin tüketimi sayesinde anne sütünün oranını arttırdığı tespit edilmiştir.

Yaş tohumlarının kaynatılması çay haline getirilip içilmesiyle adet sancılarını önemli ölçüde azalttığı görülmüştür.

Yaprakları taze veya kurutularak kaynatılıp kür halinde cilde sürüldüğünde kaşıntı ve egzama varlığını önlediği görülmüştür.

Yaprakları, kökleri ve tohumlarından elde edilen labada çayı mevsimsel olarak ortaya çıkan alerjik etkileri önlediği bilinmektedir.

Alabada, labada, evelik otunun anti-bakteriyel etkisi sayesinde ciğerlerde oluşan toksinlerin atılması konusunda etkisi büyüktür.

Kadın hastalıkları konusunda etkili olmasının yanında romatizmal ağrılara iyi geldiği tespit edilmiştir.

Alabada, labada, ilibada, evelik, üvelik olarak biline bitkinin iştah açıcı etkisi sayesinde çocuk gelişimine önemli ölçüde katkısı bulunmaktadır.

Mayhoş tadı ve güzel bir görsele sahip labada yemek olarak tüketildiğinde de sağlıklı bir vücut yapısı oluşturmak için etkili olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir