Kanlıca Mantarı Hakkında Önemli Bilgi
Kanlıca mantarı Türkiye genelinde farklı isimlerle tanınmaktadır. Sadece Türkiye genelinde değil dünyanın birçok noktasında yenilebilen güvenilir mantar türleri arasında yer almaktadır.
Dünya mutfağında kendine önemli yet bulmuş olan kanlıca mantarı sert yapısı ve renk pigmentleri açısında diğer mantar türlerine göre farklılık göstermektedir. Yetiştirme aşaması ve üretimi yapılamayan kanlıca mantarı çamlık alanlarda ve meşe ağaçlarının yaprak örtüsü mantarlamayı oluşturan alanlarında yetişmektedir.
Kanlıca Mantarı Nerelere Bulunur?

Kanlıca mantarı birçok isimle tanımlanmaktadır. Melki olarak da bilinen mantar türü yaz yağmurlarının çok yoğun olduğu bölgelerde bol miktarda ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda ticari değer kazanmaya başlayan kırmızı melki özellikle semt pazarlarında satışı yapılmaktadır.
Kanlıca Mantarı Diğer İsimleri Nelerdir?

Mantar protein bakımından zengin bir yiyecek türü olarak tüketilmektedir. Değişik isimlerle tanımlana kanlıca mantarının en bilindik ismi çıntar olduğu bilinmektedir. En bilinen isimleri;
- Kanlıca
- Çıntar
- Kırmızı melki
- Çam melkisi
- Çam mantarı
Gibidir
Çıntar Mantarı Tehlikeli Türleri Var Mıdır?
Çıntar kanlıca mantarı zehirli türlere de sahiptir. bu nedenle toplayan kişinin bu konuda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Aynı kırmızı melkiye benzeyen fakat yakından incelendiğinde farklı olduğu anlaşılmaktadır.
Üstü kısmı aynı çam melkisine benzeyen mantar türü sap kısmı kırıldığında süt salgısı ortaya çıkardığı görülmektedir. gerçek kanlıca melkisi kırmızı renkli kana benzeyen bir salgı ortaya çıkarmaktadır.
Gerçek Kanlıca İle Sahtesi Nasıl Ayrılır?
Gerçek kanlıca mantarı ile sahte kanlıca mantarı arasındaki en belirgin özellik süt salgılamasının yanın da perdelerinin beyaz olması da ayırt edici bir özellik olarak bilinmelidir. Alt kısımları incelendiğinde kanlıca mantarı tam kırmızı ve turuncu renge sahipken sahte yabani kanlıca beyaza çalan açık kırmızı bir renkte olduğu görülecektir.
En önemli bilinmesi gereken süt salgılayan kanlıca türünün zehirli yenilmeyen mantar türü olduğu bilinmesidir. Ayrıca bilen tecrübeli gerçeği ile yabanisini sahtesini ayıran birisinin gözüyle görülmesi daha güvenilir bir seçim yöntemi olacaktır.
Kanlıca Mantarı Nasıl Tüketilir?
Çam melkisi çıntar kanlıca olarak bilinen mantar türünün değişik lezzet yaratan yemek türleri mevcuttur. En bilinen kanlıca melki yemekleri;
- Kızartma yapılarak
- Fırında pişirilerek
- Tavada kavurma yöntemiyle
- Yahni türü yemek usulü
- Konserve olarak
- Fırında kavurma yöntemiyle uzun süre saklama
- Mangalda kebabı yapılarak
- Hafif haşlama yöntemiyle derin dondurucuda saklanarak
- Yemeklere garnitür olarak ekleme yöntemiyle
Değişik lezzet türleri ortaya çıkarılmaktadır.
Kanlıca Mantarı Ne Kadar Sürede Tüketilmeli?
Kanlıca mantarı sıcak ortamda kaldığında iki gün içinde bozulma ve kurtlanma yapmaktadır. Satın alınırken kök kısımları titizlikle kontrol edilmelidir.
Kökler uzun sap olarak üzerinde kaldığında kurtlanma dışarıdan tespiti mümkün değildir. Bu nedenle toplarken veya satın alırken mutlaka sap kısmı gövdeye çok yakın olacak şekilde kesilerek kontrol edilmelidir.